НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

23. РАЗГОВОР С УЧИТЕЛЯ

  Из нашия живот - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

23. РАЗГОВОР С УЧИТЕЛЯ


Хубаво ранно утро. Лекцията е свършена! Изток е вече заруменен, но далеч е още изгревът. В утринната дрезгавина се упътваме към полянката на "Изгрева" за гимнастични  упражнения.  Боровете,   покрити  със  снежни  кристали,  придават вълшебен  вид  на  обстановката.  Ние  сме  в  един  приказен  дворец  на  белина  и чистота.
След упражненията всички сме около Учителя. Идеите на лекцията живо работят в нас.
Интензивен  живот  има  след  всяка  лекция  на  Учителя!  Тя  отваря  нови хоризонти, хвърля светлина върху много въпроси, отваря широко поле за мисъл и работа.
Между другото става дума за болестите. Учителят казва:
– Христос - говори за оногоз, който продава всичкия си имот, за да купи една нива, дето е  скъпоценният камък. Този скъпоценен камък е любовта! Като срещнеш някого, кажи му: "Пил съм от един извор и съм оздравял. Пий от него, за да оздравееш".
Всички трябва да пият от любовта, за да оздравят.
– Кой е истинският метод в случая?
–  Вие  не  сте  се  научили  най-първо  да  възприемате  любовта.  Като възприемеш любовта, тогаз ще проявиш своята любов. Нали най-първо вдишваме въздух и после издишваме?
Човек трябва да влезе в хармония с природните закони, за да почне Духът да работи в него.
При любовта си към Бога ще се научите, как да възприемате. Тогаз ще получаваш! Като отидеш при Бога, Той ще те научи, как да обичаш, и у тебе ще се прояви любов към хората. И тогаз ти ще даваш на хората. Ще даваш на другите, както Бог е дал на тебе!
– Защо всички хора не можем да обичаме по еднакъв начин?
– Понеже всички хора не са еднакво разкрити пред нас. Една разкрита картина можеш да я обичаш, но една неразкрита картина не можеш. Ти не можеш да не обичаш един човек, чието Божествено е разкрито пред тебе! Аз говоря за Душата. Някой вижда в този човек нещо, което друг не вижда!
Ще бъде голяма изненада за вас, когато видите, че всяка душа има много по-голяма цена отколкото сте предполагали.
Защо да не можете да гледате красотата на Господа,който се крие в хората?
Божественото във вас, това сте вие! Вярвайте в онова божествено, което е вложено във вас! Бог живее в  нашите души. Затова всеки човек има по-големи богатства, отколкото тия на цялата вселена!
Всички хора живеят във вас. Повдигнете образите им, които живеят във вас. Ако ти повдигнеш в себе си хорските акции, то и хората вън ще се повдигнат.
– Кое е най-важното условие за Любовта!
– Чистотата! Реалният свят е свят на чистотата! Хубавият живот седи в чистотата,  Нечистотата  всякога носи страдания, Също тъй и дисхармонията носи страдания. А хармонията и чистотата носят велики блага.
– Какво е действието на любовта?
– Когато говоря за любовта, разбирам онова, което расте и дава ценност на  
нещата!



Най-хубавият хляб се прави от любовта! Най-хубавият въздух се прави от любовта! Най-хубавата мисъл се прави от любовта!
Всеки човек, когото обичаш, е радостен. Ако любовта не може да вдигне

мъртвия от гроба, това не е любов. Като говоря за любовта, подразбирам, че тя е единствената сила, която може да ни въздигне – нас и нашите братя и сестри.
Щастието е в любовта! Там е вашето благо!
Всичко онова, за което копнете, само по този път можете да го постигнете. Знанието се добива  с  любов. Каквото желаете, не можете да го постигнете, ако нямате любов. Тя носи всички възможности. Тя поправя всички погрешки. Ако носим великата Любов, с която можем да говорим на всички братя и сестри, ще бъдем добре дошли навсякъде.
Само като обичаш дълго време един човек, можеш да очакваш, че той ще се разцъфти и ще даде плод! Някого с години трябва да го обичаш, за да намериш някакъв резултат, един плод.
Първият дар на Любовта  е музиката. Любовта  е наука за музиката. Да станем всички музикални, за да се научим, какво нещо е любовта, какво нещо е да не съдим!
– Какво носи новата епоха, която иде?
– Сега хората имат само сянката на любовта. А пък като дойде същинската любов, ще стане преврат и у всички хора ще се зароди желание да обичат!
Иде едно  колективно  събуждане  на  човечеството.  И  тогаз  хората  ще разберат, че едничкият път е духовният път, че няма друг път освен духовният.
Вие сте излезли от рая. За да се върнете в рая, какво трябва? Без любов връщане в рая няма! Без нея никой не може да се върне в рая.
Оставете  във  вас  любовта  да  почне  да  действува  и  там,  дето  не  е действувала досега.

сп. „Житно зърно”, бр. 12, кн. 1


  Из нашия живот - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ